nieuws         fauna         fotoseries/video's         Bongerd-info         links


insecten       dieren       vogels       watervogels       onkruid      

insecten waarnemingen op de Bongerd

onderstaande foto's zijn allemaal gemaakt op en rond volkstuinpark De Bongerd in Amsterdam
klik op de images voor meer

 

 elzenhaantje
Een blauwzwarte, glanzende kever die voornamelijk op elzenbomen rondhangt. De kevers zijn in groot in aantal en vreten ronde tot langwerpige gaten in de bladeren. Ze vreten ook de omringende planten aan en kunnen enorme schade aanrichten.
Zie wikipedia elzenhaantje.


 

 leliehaantje
Een kever met felrood bovenlichaam en zwarte onderkant en poten. Eet in mei en juni gaten in de groene bladeren van mijn lelies. Heeft als hobby paren. Handmatig verwijderen. Ze zijn makkelijk te zien maar moeilijk te vangen: bij onraad laten ze zich snel op de grond vallen met de pootjes omhoog en zijn dan niet te onderscheiden van de grond. Een beproefde manier is een eetlepel onder het blad met de kever houden, met een theelepel deze op de eetlepel schuiven en dan met de theelepel stukwrijven op de eetlepel.
Zie wikipedia leliehaantje.


 

 gele larve
Een gele larve die het elk jaar in mei en juni op mijn rozen heeft voorzien. Makkelijk te zien door hun felle lichtgroene kleur. Handmatig verwijderen. Een paar keer per dag even de rozenstruik doorzoeken blijft het onder controle. Ik weet echter niet zeker wat dit is, het is volgens mij geen larve van de rozebladwesp (blennocampa phyllocolpa).


 

 kolibrievlinder
Een kolibrievlinder, gezien juni 2008.
Zie wiki kolibrievlinder.                                                            


 

 libelle
Parende platbuiken (Libellula depressa). De blauwe is mannelijk en de gele vrouwelijk. Meestal paren ze in de lucht, maar hier doen ze het op het hout. Juli 2015.
Zie ook wikipedia


 

 bruine kever
een bruine kever


 

 andere kever
een andere kever

Creative Commons-Licentie           bongerdje@deds.nl
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.