Nieuwe bewoner gesignaleerd in tuinpark "de Bongerd".

Sinds drie jaar ben ik de gelukkige bewoner van een volkstuin op tuinpark "de Bongerd". Ik heb hier medebewoners van alle soorten. Niet alleen wat nationaliteiten betreft, maar ook divers in achtergrond en (eigen)aardigheden. Dat maakt, dat het verblijf op dit park altijd iets anders te bieden heeft en nooit saai wordt. Maar bewoners zijn niet alleen mensen. Wat kan ik genieten van alle beestjes, die hier "thuis" houden. Zo veel soorten vogels en kikkers; vissen, die ik zonder dat dat de bedoeling was, toch in mijn vijver kreeg. De vijver, die inmiddels lek geprikt is door vriend reiger. Gezien zijn territoriale gedrag kan ik niet anders oordelen, dan dat de "vriend" reiger is.

De koolmezen, die dit voorjaar een nestje bouwden in het achterwerk, werkelijk waar, van mijn ijzeren kraanvogel. Terwijl ik toch echt huisjes had opgehangen! Konijnen, lastig volkje, gezien de vraatzucht. Evenals eenden en slakken, die mijn aardbeien oogst verschalken.

Brutale eksters en zangerige merels en lijsters. Naar ik hoop, binnenkort salamanders.
Wie schetst mijn verbazing, toen ik een paar weken geleden een egeltje ontmoette. Zomaar. Het was nog maar een klein ding, ik schat vier ons of zo. Nu weet ik, dat de buurvrouw van mijn vaste verblijfplaats aan egelopvang doet. Maar dat lampje ging pas branden op weg naar huis. Thuisgekomen vroeg ik mijn buur naar de overlevingskansen van zo'n egeltje. Zij vertelde mij, dat een egel minimaal een kilo moet wegen om zijn winterslaap te overleven. Dit kleine egeltje zal dus waarschijnlijk de komende zomer niet halen. Ik heb nog gezocht, maar ben hem nooit meer tegengekomen.

Daarom vraag ik u, op te letten op egeltjes, die naar schatting minder wegen dan een kilo of gewond zijn. Mocht u er één vinden in voornoemde toestand, kunt u contact met mij opnemen en zal ik ervoor zorgen, dat hij of zij bij mijn buurvrouw terechtkomt voor goede verzorging. Na de winterslaap of de genezing worden zij weer vrij gelaten. U moet natuurlijk wel het egeltje te pakken zien te krijgen en even in een doos of tas doen totdat u het af kunt leveren. Wees voorzichtig, want misschien overbodig om te noemen, zij kunnen prikken.


  Nana, volkstuinder op de Bongerd, tuinnummer 35bongerdje@deds.nl
  home