"het Bongerdje"       Mijn kijk op en rond een volkstuinencomplex in Amsterdam
Deze website heeft geen relatie met volkstuinpark De Bongerd.
De foto's zijn allemaal gemaakt op en rond volkstuinpark De Bongerd.

periode 2021-2022


2023-nu     2021-2022     2018-2020     2015-2017     2004-2014    

foto/video     bloeiend     fauna     meer


 

 nieuwe buren, november 2022
Mogelijk krijgen we nieuwe buren op het terrein ten noorden van onze tuinen 121-129. Volgens het gemeenteblad (22-11-2022): "oprichten van een woongebouw met kelder ten behoeve van tien onzelfstandige woonruimten op het na sloop van de bedrijfswoning vrijgekomen terrein." Zie de bijlage.


 

 kar beplant, oktober 2022
Om de entree er met het voorjaar uitnodigend uit te laten zien zijn er viooltjes en bloembollen in geplant.


 

 grote bloembollen, oktober 2022

wat een kanjers !
                                                                                                                                                               


 

 clubhuis tijdelijk gesloten, oktober 2022
Op last van het bestuur is het clubhuis tijdelijk gesloten.                                                                                                                                                                


 

 de witte brug is weg, september 2022
De oude witgeschilderde brug op het eind van het Kadoelenpad over de Nieuwe Gouw (richtng Sportpark Kadoelen) wordt afgebroken. Het hout is aan het rotten en aan vervanging toe. Dat betekent voor de sporters van Sportpark Kadoelen om een blokje omfietsen geblazen.


 

 peddelsurfen, september 2022
Peddelsurfen oftewel suppen op de Hemmersloot in de Bongerd. Het is een extra workout omdat er gebukt moet worden om onder onze twee witte bruggen door te kunnen.


 

 fuutpaartje met pulletjes, augustus 2022
Futen krijgen laat in het seizoen nog jongen. Hier is een fuutpaartje in de Hemmersloot op de Bongerd. Elk een op de rug en eentje vlak naast zwemmend.


 

 monumentale brokstukken, augustus 2022
Vorig jaar zijn 17e en 18e eeuwse Amsterdamse monumentale bouwfragmenten uit panden in de Nieuwmarktbuurt op ons volkstuinpark geplaatst door enkele vrijwilligers. Er is een korte video over het tot standkomen van dit project.
Klik Voor Meer Tekst.


 

 doornappel, augustus 2022
De zaaddoos van de doornappel (Datura stramonium), ook wel duivelskruid. Het is familie van de nachtschade (Solanaceae), dus zeer giftig. Amerikaanse indianen gebruikten deze plant voor zijn hallucinogene werking. Heb hem zelf niet gezaaid.


 

 Gorteria diffusa, augustus 2022
Dit soort madeliefje heeft enkele zwarte stippen op de bloem en lokt zo insecten voor de bevruchting. Het aantal stippen kan varieren van geen tot meerdere om insecten te misleiden. Het is een eenjarig plantje uit Zuid Afrika en wordt soms ook wel kevermadeliefie, beetle daisy of katoog (Afrikaans) genoemd.


 

 geen ooievaarsnest, augustus 2022
Het zag er veelbelovend uit afgelopen juni, maar het ooievaarskoppel besloot uiteindelijk toch haar kroost niet uit te broeden op de Kadoelenweg en zijn met onbekende bestemming vertrokken. Het ooievaarsnest is nu vrijwel onzichtbaar door het uitgekomen groen van de boomtop.


 

 DC-3 van wijlen prins Bernhard, juli 2022
Een heel enkele keer komt hij overvliegen. Je hoort hem al van ver aankomen door zijn unieke zware gebrom: de DC-3 Dakota PH-PBA van wijlen prins Bernhard. Het is de enige luchtwaardige DC-3 Dakota in ons land. Zie ook dutchdakota.nl


 

 huidbescherming, juli 2022
Tropische temperaturen afgelopen week en er is nog geen einde aan. Heerlijk bijbruinen, zonder aan de risico's te denken. Dat dit slecht is voor de huid is bekend maar wordt graag vergeten. Daarom is er nu een nieuwe stichting Hukas.nl (De Huidkanker Stichting) en deze maakt zich kenbaar boven ons tuinpark.


 

 huiskikker, juli 2022
Huiskikker poseert tussen kleine drijvende bloemetjes.                                                                                                                        


 

 Winnetou, juli 2022
Wie is er niet opgegroeid met Winnetou, Old Shatterhand en Old Firehand, de helden van het Wilde Westen. Geschapen door de duitse schrijver Karl May. Deze flox heb ik alleen uit nostalgie voor de naam aangeschaft.
Leuk feitje: in de USA heeft vrijwel niemand van hen gehoord.


 

 tropische temperaturen, juli 2022
De hoge temperaturen zonder regen hebben een nadelig effect op onze planten. Hier is niet tegen te bewateren. Een paar dagen afwezigheid resulteert in hangende bladeren van deze Brugmansia. Door ze enige tijd in water te dompelen komt ze er hopelijk weer bovenop zonder teveel bladeren te verliezen.


 

 helicopter, juli 2022
Er vliegen regelmatig helicopters over ons tuinpark. Wil je op dat ogenblik weten wat voor een helicopter het is en waar hij naar toe op weg is, kun je dit live vinden op helispot.nl.


 

 infobord vernield, juli 2022
Enkele maanden geleden zijn er op ons tuinpark door vrijwilligers infoborden geplaatst. Helaas is er een gesneuveld, waarschijnlijk door vandalisme. Hopelijk blijft dit een eenmalige vernieling.


 

 vliegende mieren, 11 juli 2022
Elk jaar in de zomer na een warme dag verlaten de koninginnen en mannetjes die vleugels hebben gekregen hun nesten. Ze jagen achter elkaar aan. De mannetjes van de ene kolonie paren met koninginnen van een andere kolonie, dit wordt de Bruidsvlucht genoemd. Deze uitzwaai vindt overal op dezelfde dag plaats.       Zie ook de video


 

 bloei veranderingen, juli 2022
De dagen worden weer korter. Sommige bloemen hebben hun mooiste bloeitijd gehad. Nu zijn anderen aan de beurt om hun kleurenpracht te tonen, zoals de lelies en zonnebloemen.


 

 NDSM kunst met stadsbussen, juli 2022
Oude Duitse stadsbussen op het NDSM. Deze werden in 2015 verticaal naast elkaar opgesteld tegen sluipschutters in Aleppo, Syria. Dit anti-oorlog project van Manaf Halbouni reist de wereld rond voor de vraag om vrede.


 

 reiger met paling, juli 2022
Reigers zijn altijd op zoek naar lekkere hapjes. Deze keer heeft ie gelukkig geen kikkertje, eendje of hoentje maar een heerlijke paling uit de Vis geplukt. Hij had wel veel moeite om hem door te slikken.


 

 eend met sjaal, juni 2022
Een jonge eend draagt een prachtige groene sjaal. Neemt een witte rond steentje overal met zich mee en probeert het steentje onder haar buik te duwen. Ze is al moedertje aan het spelen.


 

 tuinpark Buitenzorg, juni 2022
Een fotoreportage van het bezoek aan tuinpark Buitenzorg in Amsterdam Noord tijdens de eerste Open Groen Dag in Amsterdam op zondag 19 juni. In samenwerking met veel initiatiefnemers, organisaties en bewoners is de eerste Open Groen Dag in Amsterdam en Almere georganiseerd. Van grachtentuinen en stadsboerderijen tot stadsparken en moestuinen. Met fiets- en wandeltochten, excursies, lezingen, filmvertoningen en proeverijen. Ook volkstuinpark Buitenzorg in Amsterdam Noord doet hier aan mee.
Zie mijn foto-impressie


 

 dragonlelie, juni 2022
Dit is het derde jaar. Ik heb ze na vorig jaar verplant. Deze keer komen er twee naast elkaar op en groeien en bloeien gelijktijdig als een tweeling. Ze zijn groter geworden en hebben hun lijkengeur enkele dagen dubbel verspreid. Hiernaast zie je de transitie van groene staken naar de uitgebloeide situatie in een paar weken tijd. Kort, maar prachtig krachtig.


 

 spin met eicocon, juni 2022
Een kraamwebspin (Pisaura mirabilis) draagt onder haar lichaam de eicocon mee. Deze spin gebruikt geen web om prooien te vangen, maar grijpt haar prooi na een korte, snelle sprint. Later weeft ze een tentvormig web (kraamweb) waarin ze haar eicocon ophangt. Wanneer de jonge spinnetjes uitkomen worden ze door de cocon beschermd. De moeder blijft er nog enige tijd bij.


 

 sexy lady, juni 2022
Soms komt een vrouwtjes kauw op bezoek om naast de kooi van onze kleine papegaai te zitten. Ze zijn al enkele jaren verliefd op elkaar. Hier maakt ze zich comfortabel op een stoelleuning en probeert even later een bij te vangen vanaf een gerieflijke zit op een oude typemachine. Om een nest te maken plukt ze haar veren uit haar borst en bovenbeen en dan laat ze maar al te graag zien hoe sexy ze eruit kan zien.


 

 parkeren tussen de bomen, juni 2022
Het is niet toegestaan om tussen de bomen te parkeren. De wortels zijn kwetsbaar en beschadiging aan de stam is funest. Een goed voorbeeld hiervan is de boombeschadiging in 2019. Daarom zijn er tussen de bomen stenen gelegd met beplanting erin. Helaas erg klein en niet echt opvallend zodat de reden van het niet-parkeren niet goed overkomt, wat te zien is.


 

 broedende ooievaar, juni 2022
In maart werd dit ooievaarsnest op de Kadoelenweg gekeurd. En nu blijkt het goed bevonden om dit jaar een familie op grote hoogte uit te broeden. Als het weer meezit kunnen we hopelijk over zo'n 100 dagen een paar jongen zien uitvliegen.


 

 verhuizing, mei 2022
Een verhuizen van het park                                                                                                                                                                


 

 Spotty Dotty, mei 2022
Spotty Dotty (Podophyllum veitchii) oftewel Voetblad, heeft zeer donkerrode bloemen. Ik had deze plant eerst jaren (met de juiste condities) in de volle grond geplant maar hij bleef amper in leven met slechts een enkel blad. Heb hem nu uit wanhoop in een pot geplant en dit jaar produceerde hij een donkerrode bloem, maar hij blijft klein en wil maar niet gedijen.


 

 papavers, mei 2022
Nu staat de klaproos (oftewel papaver of poppy) in bloei. Er zijn wel meer dan 100 verschillende soorten en ze komen in allerlei kleuren. De goudpapaver (California poppy) wordt ook wel goudpapaver genoemd. Een negental die nu in mijn tuin in bloei staan zijn hier afgebeeld.


 

 rozenstruiken, mei 2022
De rozenstruiken op de Noordvis naast de entree naar het Kabouterland lijken zich langzaam op de plek aan te passen na hun beplanting anderhalf jaar geleden. Er is wel veel schaduw van de omringende bomen en het zal nog enige tijd duren alvorens hun wortelstelsel zich goed hebben ontwikkeld. Ze staan nu (nog wel ieltjes) in bloei.


 

 afscheid van Paul, mei 2022
Paul Tolsma heeft 40 jaar lang verschillende functies bekleed in het bestuur van De bongerd, de laatste jaren als penningmeester. Hij heeft - als voortrekker - de verhuizing van De Bongerd naar onze huidige locatie gerealiseerd. Hij neemt nu afscheid van zijn bestuursfuncties maar blijft tuinieren op ons tuinpark. Een welverdiend afscheid.
        Zie ook de video


 

 Cheyenne, trouw met me, mei 2022
Alweer een huwelijksaanzoek vliegt over De Bongerd. Het lijkt erop dat ons tuinpark een zeer romantisch luchtruim heeft.
Zeg ja, lieve Cheyenne.


 

   tulpen, mei 2022
Nu zijn de tulpen uitgebloeid en maken plaats voor oa de rozen en ajuinbollen. Toch wil ik jullie de geziene tulpen niet onthouden. Het 1e plaatje van bovenaf, het 2e de zijkant en het 3e als groep.


 

 Stout Konijn, eind april 2022
De wandelroute op De Bongerd wordt feestelijk geopend. Tegelijk is de onthulling van Stout Konijn Dwaalspoor: paaltjes geven de route aan die kinderen kunnen lopen en een aantal opdrachten kunnen uitvoeren waaronder namaak konijnenkeutels verzamelen.


 

 tulpenbakken, april 2022
April en mei zijn de maanden wanneer de tulpen in bloei zijn. In de betonnen plantenbakken komen de verschillende kleuren goed tot uiting. Gekozen is voor een zachte kleurschakering. Helaas is het in 1 van de 3 bakken (die tegenover het terras) niet goed gegaan: de gehele beplanting heeft zich beroerd ontwikkeld. Mogelijk is een slechte grond de boosdoener.


 

 tulpen bij de oude brokstukken, april 2022
Tussen de monumentale Amsterdamse brokstukken is beplanting aangebracht. Nu zijn de tulpen aan de beurt om tijdens hun bloeiperiode kleur aan te brengen. Later zullen andere planten opkomen om het geheel verder te verfraaien.


 

 koude bescherming, april 2022
Na een zeer warme maand maart is de klad er echter in gekomen: de vele koude nachten in april verhinderen de planten om te groeien. Het uitblijven van regen werkt ook niet bevorderend. En met water sproeien worden de slakken wakker, vooral de naaktslakken worden dan zeer aktief. Ook kunnen door de droge grond de zaden moeilijk tot ontkiemen komen.


 

 dode libel, april 2022
In de kantine is een dode libel enkele dagen opgesloten geweest. Het beestje kon daar geen voedsel vinden en is aan een hongerige dood gestorven. Iemand heeft hem gevonden en daar op een schaakbord gelegd om het goed van dichtbij te kunnen bekijken. Griezelig maar toch een leerzaam object.


 

 infoborden, april 2022
Er zijn een aantal informatiebordjes langs de wandelroute op De Bongerd geplaatst. Daarop staat aangegeven wat er op de plek zoal te zien kan zijn wat betreft insecten, begroeiing en wat nog meer zij.


 

 grauwe ganzen, april 2022
Deze ganzen hebben geen witte vlek boven de snavel en zijn dan ook waarschijnlijk grauwe ganzen. De kolgans heeft een witte vlek boven de snavel. Ook dit is een beschermde inheemse diersoort. Ik zag op een gegeven moment het vrouwtje op De bongerd zitten broeden, maar nog geen week later was ze met haar ganzenkuikens al vertrokken.


 

 bergeenden, april 2022
Niet de eerste keer dat ze hier ronddobberen. De bergeend zit wat formaat betreft een beetje tussen eend en gans in. Het is een beschermde inheemse diersoort. De naam (ver)berg heeft deze eend gekregen vanwege het verbergen van haar eieren in holtes in de grond zoals konijnenholen.


 

 de lente begint met meer vrijheid, april 2022
Na twee jaar begint de lente nu eindelijk met meer vrijheid. De maskers mogen (vrijwel overal) af en we kunnen weer genieten van elkanders gezelschap zonder allerlei restricties. Echter, het coronavirus is (nog) niet de wereld uit, dus voorzichtigheid blijft geboden.


 

 kunst op NDSM, maart 2022
Op het NDSM terrein waar de beide ponten aanmeren zijn twee kunstwerken geplaatst. Een hollands vrouwtje van ijzerdraad hangt min of meer onopgemerkt in de lucht te schommelen. Een ander kunstwerk stelt een krokodil voor, met de staart zodanig geplaatst dat iemand bij drukte op het lager gelegen platform kan belanden.


 

 kikkerdril, maart 2022
De kikkers zijn flink bezig, met triootjes en quattrootjes produceren ze veel kikkerdril. Probleem is dat deze vijver door de eenden ook wordt gebruikt als zwembad met lekkere hapjes. Met fijn gaas erover lopen ze er gewoon op en peuzelen de kikkerdril op. Grof gaas helpt iets beter, hopelijk genoeg om wat kikkertjes over te houden.


 

 Acanthus mollis 'Whitewater' , maart 2022
Acanthus mollis 'Whitewater', oftewel Stekelige berenklauw, is een heel originele vaste plant met witte bloemen en rozewitte schutbladeren. De prachtige bladeren zijn sterk ingesneden donkergroen, bespat met cremewitte vlekken. Het is een schaduwplant en is (bij volwassenheid) bestand tegen onze koude winters. Nu maar hopen dat deze straks gaat bloeien.


 

 ooievaar, maart 2022
Een ooievaar is bovenop de Kadoelenweg neergestreken. Of ie een nest gaat bouwen of alleen van het uitzicht geniet is nog niet bekend. Bij het snoeien van de bomen zijn de nesten mooi heel gebleven.


 

 rozen snoeien, maart 2022
Tijd om de rozen te snoeien. Het beste is om sommigen rigoureus te kortwieken. Alhoewel dit mentaal moeilijk is en het er na het snoeien eng uitziet, zul je er later bij de bloei meer plezier van hebben.


 

 beginnende kleuren, maart 2022
De Bongerd begint weer kleur te krijgen. Ook rond de monumentale brokstukken komt langzaam het leven tot bloei.                                        


 

 aalscholver, maart 2022
Vaak zit ie met uitgespreide vleugels op een paaltje bij het water het verenpak te laten drogen. Ze laten dit nat worden om diep te duiken en achter vis aan te jagen. Doorweekt gaat dat makkelijker, dan persen ze de lucht uit hun veren. De broedperiode begint soms al in december en gaat door tot in juni. De broedduur is 27 tot 31 dagen en het duurt dan nog ongeveer 50 dagen voordat de jongen kan vliegen. Deze is mogelijk een vroege jonge aalscholver.
Zie ook  de video


 

 zwarte iris, maart 2022
De zwarte iris (Hermodactylus tuberosus) wordt ook wel Iris tuberosa (knobbelige iris) of vingerknol. In het engels "Snake's Head Iris" genoemd. Het is de enige soort met vierhoekige bladeren. De plant komt oorspronkelijk voor in Zuid-Europa. De term Hermodactylus is latijn voor "vingers van Hermes".


 

 ringvormige paddestoelen, februari 2022
Ik heb deze soort nooit gezien maar hij blijkt toch algemeen bekend te zijn. Het is een paddestoel (nestzwammetje) genaamd Cyathus olla, oftewel Bleek nestzwammetje. Binnen in de kelk zie je de eitjes zitten welke door regendruppels worden weggespoeld. Zie ook waarneming.nl


 

 krokussen, februari 2022
De februari-tuinders zien ze overal in bloei komen: de krokussen. In allerlei kleuren verfraaien ze onze tuinen, de enige bloeisels op de nu kale vlakten waar enkele maanden geleden allerlei bloenen hun pracht vertoonden. Een aangenaam welkom om op koude dagen op de tuin te komen.


 

 molshopen, februari 2022
Na vorig jaar tegen de vele (vooral naakt-)slakken gestreden te hebben en verscheidene planten te hebben verloren, zijn het dit jaar de hopen molshopen die een voorteken zijn van een nieuw gevecht. Je voelt het als je over de graspaden loopt, je schoenen zakken er enigszins in weg. Tijd om te zoeken naar oplossingen om de wortels van onze planten te gaan beschermen.


 

 versoepeling corona, januari 2022
De corona maatregelen worden eindelijk flink versoepeld. Of dit een goed besluit is zal de tijd leren. Het apparaat om handen en de handvaten van de winkelwagens automatisch te desinfecteren kan langzaam naar de zolder.


 

 eerste bloem in 2022, januari 2022
Bij de vijver is de eerste Narcis bloembol weer in bloei. Een mooi welkom voor wanneer je het tuinpark binnenkomt. En deze zal haar schoonheid lang vertonen. Klein maar fijn.


 

 nog in bloei, half november 2021
Halverwege november en nog veel bloemen in de tuin. Jammer dat het zo koud is, anders is het aanlokkelijk om dag en nacht op de tuin te verblijven. Het is elke keer moeilijk om na het tuinieren weer richting huis te gaan.


 

 kauw en mol, oktober 2021
Deze kauw heeft een mol gevangen op het gras bij de Vis. Hij zal toch niet alle mollen op de volkstuin verorberen?


 

 regenboog en windvaan, oktober 2021
De houten windveer aan de dakrand van mijn schuurtje was langzaam verrot. Was oorspronkelijk mooi afgewerkt met een freesmachine. Deze heb ik niet, maar heb nu een nieuwe windveer gemaakt naar eigen ontwerp: met een wit geschilderde rand om relief te creëren. Komt goed uit zo onder de regenboog.


 

 eendenliefde, oktober 2021
Sinds enkele jaren woont er een boereneenden paar (muskuseenden) op de Bongerd. Onlangs is er een drietal pekingeenden bijgekomen. Langzaam heeft een van de boereneenden interesse getoond in het nieuwe drietal en heeft zijn partner alleen achter gelaten.


 

 betonnen plantenbakken, oktober 2021
De betonnen plantenbakken zijn van een nieuwe kleur voorzien. De bloembollen voor de voorjaarsbloei zitten er in met viooltjes ter opfleuring. Ook de kar bij de entree is ermee beplant.


 

 heg snoeien deel 3, oktober 2021
Het is weer tijd om de heg te snoeien. De eerste vergemakkeling was zonder trap in 2015. Bijna goed genoeg. de tweede zonder trap met een stuk touw in 2018. Was ook niet echt goed genoeg voor de aan-wal-staanden. Nu een derde poging, deze keer met horizontale stokken en krijt-spuitbus, weer zonder trap. Wordt nu als voldoende gevonden. Gelukkig maar.


 

 Wil je met me trouwen, september 2021
Huwelijksaanzoeken door de lucht zijn populair aan het worden. De hele wereld moet op de hoogte gesteld worden. Maar o wee als het antwoord nee is, dan is het een grootse flater.


 

 kleine frog op grote tegel, september 2021
Hij is zo klein op de grote tegel op het terras en vindt het maar eng. Vlug weg maar naar het veilige groen voordat ie onder de voet wordt gelopen.


 

 California fuchsia, september 2021
oftewel Epilobium canum. De bladeren zijn grijsachtig. Heeft meestal rode bloemen, maar komt ook als wilde bloem in wit, rose en oranje voor in California. Met ons klimaat moet hij op een droge, zonnige plek staan. Hij is in California winterhard, maar hier zal ie toch goed toegedekt moeten worden.


 

 Nicotiana in bloei, september 2021
Op de Noordvis staat de Nicotiana (tabaksplant) in bloei. Hun gele kelkbloemen blijven lange tijd hun pracht behouden en vormen een leuke border voor de onlangs geplante rozenstruiken.


 

 spinrag in heg, september 2021
Deze witachtige spinnewebjes zie je elk jaar om deze tijd in de heggen. Een beetje spookachtig. Normaal zie je ze niet, maar omdat het nu vochtig is condenseren de waterdruppels op de spinnewebjes waardoor deze duidelijk zichtbaar zijn. Nooit gedacht dat er zoveel sinnewebjes in de coniferenhagen zitten. Dank aan een medetuinder voor de info.


 

 korstmos op hek, augustus 2021
Korstmos of licheen, is een schimmel die samenleeft met een alg. De korstmos beschermt de alg tegen teveel zonlicht, terwijl de alg via fotosynthese suiker en eiwitten vormt en deelt met het korstmos. Het houdt ook water vast voor de korstmos. Een prettige symbiose. Beiden zijn zeer gevoelig voor luchtvervuiling en zijn daardoor goede bewakers. Als de korstmos op de grond valt is het een goede voeding voor plant en dier. Een goed natuur produkt.


 

 brokstukken, augustus 2021
Een begin is gemaakt om 17e eeuwse Amsterdamse monumentale brokstukken tussen het groen in de omgeving van de kantine te plaatsen. Binnenkort worden er bloembollen en planten tussengezet. Na ruim drie-en-een-halve eeuw zullen deze brokstukken hun volgende rustplaats vinden op De Bongerd. Voor het eerdere verloop van dit project zie de nieuwsbrieven van juli en oktober 2021 op de Bongerd website.


 

 fietsopslag, augustus 2021
In het fietsenrek bij het mededelingenbord staan al enige tijd enkele fietsen met lege banden en andere mankementen. Het zou fijn zijn als de tuinders van wie deze fietsen zijn ze hier weghalen zodat er meer plaats is voor berijdbare fietsen van bezoekers.


 

 kalebassen wassen, augustus 2021
Elke paar jaar moeten de zelf gegroeide kalebassen in ons tuinhuis een wasbeurt ondergaan. Ze zitten dan vol stof waarvoor een tuinslang en spons nodig zijn. Eerst allemaal naar buiten gezet en dan een voor een een eigen wasbeurtje met water geven. Ze drogen snel en vervolgens weer binnen ophangen. Een leuk werkje bij zonnig weer. Hier een filmpje van het wassen van mijn kalebassen.


 

 lelies, augustus 2021
Lelies komen in allerlei kleuren. Sommigen hebben geen geur, anderen verspreiden prachtige sterke parfumes. De grootste vijand is het leliehaantje dat in één dag de helft van alle bladeren kan opeten. De grens waar deze vraatzuchtigen voorkomen ligt net boven Nederland; Engeland heeft (nog) geen last van hen, maar de grens schuift langzaam noordwaarts. Bekijk de fotoslideshow.


 

 lila pimpernel, juli 2021
De Latijnse naam is: Sanguisorba hakusanensis 'Lilac Squirrel'. Het is een sierlijke pimpernel, inheems uit Japan en Korea. De bloemen zijn lila roze hangende bloemaren die doen denken aan de staart van een eekhoorn. De plant heeft een groot blauwgroen geveerd blad en is winterhard.


 

 vliegende mieren, 25 juli 2021
Ze zijn er weer. Elk jaar in eind juli of begin augustus zwermen vliegende mieren uit. Dan is het de paarperiode. Het zijn gewone wegmieren, maar dan met vleugels. Ze vliegen voor maar één dag uit en dan allemaal tegelijk. Ze zijn niet schadelijk maar wel hinderlijk.


 

 geurende nachttabak, juli 2021
Langs mijn paadje bij de schuur heb ik potten met Nachttabak (Nicotiana alata) neergezet. De bloemen gaan alleen 's avonds open. Wanneer je er dan s avonds óver het paadje loopt wordt je overstelpt door sterke heerlijke parfum. Een genot om even in de tuin rond te lopen.


 

 rij gaatjes in blad, juli 2021
Ineens zag ik een rij perfecte gaatjes in een blad van een van mijn canna planten. Mogelijk een behangersbij die ovale rondjes uit het blad bijt om haar nestje te behangen met voedsel voor de kleintjes? Omdat de gaatjes zo mooi op een rij staan is het ook mogelijk dat ie dit heeft gedaan toen het blad nog opgerold was.


 

 reklamevliegtuigjes, juli 2021
Ze zijn er weer, de vliegtuigjes met een boodschap. Het is deze keer niet te lezen. Het zal mogelijk reklame zijn, of politiek of maatschappelijk getind of een donatie voor een of ander doel.


 

 fotowedstrijd, juli 2021
Een van onze volkstuinders heeft de eerste prijs gewonnen in een fotowedstrijd die georganiseerd werd door rozenkwekerij Belle Epoque. Haar winnende foto is een roos die in haar tuin groeit, genaamd "Perle d'Or".


 

 slakken, juli 2021
De naaktslak is een van de grootste plaag voor de tuinder. Zeker dit jaar stikt het ervan. Ze vreten aan kleine malse bladeren en grote stevige bladen, zelfs de bloemen van de lelie moeten eraan geloven. Biologische slakkenkorrels hebben bij mij geen effect en een paar biervallen ook maar weinig. Elke avond laat met twee lepels de slijmerige slakken vangen is veel werk maar zo vang je toch de meesten; zo'n 50 tot 100 per avond. Je moet er wat voor over hebben. Met een slakkenval gevuld met bier vang je er ook een boel. Te koop in het winkeltje op De Bongerd.


 

 eendagslelies, juli 2021
De daglelies zijn in bloei en het lijkt alsof elke bloem dagenlang open blijft. Niets is minder waar. Elke bloem bloeit voor slechts een dag en is de dag erop verdwenen. Omdat de plant veel bloemknoppen heeft lijkt het dat elke bloem dagenlang goed blijft. Een betere benaming zou dus zijn 'eendagslelie'.


 

 morgenster, juli 2021
De gele morgenster (Tragopogon pratensis) bloeit alleen 's morgens bij droog en zonnig weer. Na de bloei krijgt hij mooie pluizenbollen. Na de bloeiperiode sterft hij af. Het is een overblijvende plant. Zowel de bloemen als de pluizenbol lijken op een grotere versie van de paardenbloem, maar de pluizen zijn veel interessanter om te zien.


 

 Veronicastrum met platte stengel, juni 2021
Deze Veronicastrum virginicum is niet de 'fascination', maar mogelijk de 'lavendelturm'. Eén stengel ervan is niet rond maar breed en plat en de bladeren komen vanuit het platte gedeelte en de top van de plant heeft een vreemde vorm. Zowel de stengel als de top zijn hierdoor wel prachtig om te zien. De conditie welke dit veroorzaakt heeft de naam cristaat (fasciation) en is niet echt zeldzaam.


 

 dragonlelie, juni 2021
Vorig jaar was er een, nu zijn het er drie (twee en een kleinere): de dragonlelie, oftewel drakenwortel oftewel voodoolelie. De penetrante lijkengeur is ook tweemaal zo sterk, maar dat is slechts voor een paar dagen waarneembaar. Kort maar krachtig en spectaculair! Deze keer zal ie na de bloei in drieen gedeeld moeten worden, maar waar te planten in deze volle tuin?


 

 oeverdek, juni 2021
Sommige tuinders gaan ervan uit dat hun tuin hun eigen bezit is. De Bond Van Volkstuinders (en ons volkstuinpark) heeft echter huisregels opgesteld waaraan elke tuinder zich aan moet houden. Wie bijvoorbeeld aan de achterkant een houten dek over hun oever wil plaatsen heeft daarom een vergunning nodig van de bouwcommissie. Helaas blijkt echter dat, wanneer men hier zonder toestemming mee begonnen is, het zeer moeilijk is om dit te (laten) verwijderen. Het risico van een precedent scheppen voor andere tuinders is daarbij groot.


 

 rozentijd, juni 2021
Na de tulpen is het tijd voor de rozen om hun bloemen te openen en parfums te verspreiden.                                                                                                                                                                                                                                                


 

 boot boven water, juni 2021
De begin dit jaar gezonken boot is weer boven water gekomen. Nu heeft ie er een vriendje bij.                                                                                                                                                                                                                                                


 

 cristaatvorming, juni 2021
Elk jaar weer komt een valeriaanplant als een ongewenst en onverwoestbaar onkruid terug in mijn rozenstruik in een pot. Krijg hem maar niet weg. Deze keer is hij vervormd door cristaat (fasciation). Sommigen denken echter dat déze vergroeiing veroorzaakt wordt door stengelgal.


 

 eerste roosjes, eind mei 2021
Ten noorden van de Vis, naast tuin 107, zijn eind vorig jaar vijf kleine rozenstruikjes (blote wortels) in een rij geplant. De wortels blijken zich in de grond thuis te voelen en alle vijf struikjes hebben de strenge en lange natte winter overleefd. Twee van hen dragen zelfs enkele geopende roosjes.


 

 tulpentijd, mei 2021
De tulpen staan weer in bloei.                                                                                                                                                                                                                                                


 

 blauw druifje XL, mei 2021
Dit blauwe druifje was eerder een gewoon plantje maar komt sinds een paar jaar elke keer vervormd terug. Deze keer is het 'druiventrosje' vrij groot uitgevallen. De oorzaak komt mogelijk door fasciation of cresting, in het nederlands cristaat. Dan verbreedt de groeitip van de plant en kan soms tot toename in gewicht en volume leiden.


 

 Bongerd in vroege bloei, april 2021
Het weer is erg koud in het begin van het seizoen. Toch staat het tuinpark volop in kleurige bloei. De natuur doet haar best om bewoners en bezoekers van ons tuinpark te behagen. Kijk maar eens goed rond en geniet ervan.


 

 speeltuig controle, april 2021
Tijdens de inspectie van de speeltuigen op de Bongerd speeltuin bleken er een aantal in tamelijk slechte conditie te verkeren. Deze zijn nu verwijderd en er wordt gekeken welke er in de plaats komen. Het is wel een hele kaalslag geworden. Benieuwd wat er zoal voor terugkomt.


 

 toekomstig trauma, april 2021
Onaangekondigd bezoek van een vers gezinnetje, het eerste van het seizoen dat ik hier zie. Tafeleend (landt soms onverwachts bovenop tafel) en partner Grabby (grijpt graag elke eend in zijn nabijheid) komen hun pulletjes laten zien. Ze zijn echter niet echt welkom bij mij vanwege de onvermijdelijke toekomstige trauma's. Een paar dagen later heeft ze hen al allemaal verloren.


 

 snelle opkomst, april 2021
Ineens is de kou uit de lucht. Overdag lekker zonnetje, 's nachts boven nul. Je ziet het: veel bloembollen zijn opgekomen en de bloemen spreiden hun kleurige pracht om door ons te laten bewonderen. Tulpen, zomerklokjes, judaspenning en narcissen. Deze laatsten komen in allerlei variaties. Met korte, lange of wilde trompet, geheel geel, geel/oranje, wit/geel, wit/oranje of helemaal wit. Mooi om ze naast elkaar te zien.


 

 Paasbomen, maart 2021
Een dag ergens in Limburg.
Hebben ze daar de bomen voor Pasen gedecoreerd, maar niet met eitjes? Wat zijn die bollen eigenlijk? Geen vogelnesten. Nee, het is een natuurverschijnsel waarbij de maretak als halfparasiet aan de takken groeit. Passend voor Pasen.


 

 eendenkorf, maart 2021
Vrijwilligers van de Tuingroep hebben enkele eendenkorven (wilgentenen manden) geplaatst in het water van de Vis. Hopelijk worden ze door onze volkstuineenden gebruikt om in alle rust hun koters uit te broeien en groot te brengen. Na het broedseizoen begin juli worden ze binnengehaald om ze in het volgende vroege voorjaar weer terug te plaatsen.


 

 parkeren tussen de bomen, maart 2021
De door onze techneut neergesleepte twee grote boomstammen rond de eerste boom zijn de dag erop al opgehaald door de rechtmatige eigenaar ervan (gemeente). Maar onze techneut van de Bongerd is niet voor een weggehaalde boomstam te vangen! Jammer voor de Heren autobezitters, maar dit is ter bescherming van de bomen op de parkeerplaats van ons tuinpark.


 

 prullenbak weg, maart 2021
Omdat de prullenbakken vaak overvol zijn heeft het Bestuur besloten deze te verwijderen. Weet niet of dit een goede oplossing zal zijn, want waar zullen papier en plastic verpakkingen van waterijs, snoepzakjes, blikjes en flesjes terecht gaan komen? Hopelijk niet tussen de beplanting, op het gras of in het water.                                                            


 

 houtkachel, februari 2021
Lekker houtvuurtje stoken kan gezellig zijn. Toch blijkt dit niet echt gezond te zijn.
Volgens het Parool (7 april 2021) overweegt de gemeente Amsterdam dan ook een verbod op open haard en houtkachel. Of dit er ooit zal komen valt zeer te betwijfelen.


 

 brugreparatie, februari 2021
De twee platte bruggen zijn snel na constatering gerepareerd. Het bleek dat dit ook wel nodig was, er bleken een aantal rotte stukken houtdelen tussen te zitten. Nu de witte leuningen van de twee gebogen bruggen nog opknappen.                                                            


 

 sneeuwjacht, begin februari 2021
. . . en een paar weken later blijkt dit te kloppen:
extreem flinke sneeuwval en strenge vorst, zelfs overdag.
Wat zal er van onze bollen en planten overblijven?
En de vogels zoals de mus, koolmees, merel, kauw en duif?
Zal de eend, waterhoen en meerkoet deze winter overleven?
Hou m'n hart vast.                                                                                                                        


 

 krokus, januari 2021
Eén krokus maakt nog geen lente . . .
                                                                                                                                                                                   


 

 brexit, januari 2021
Ook volkstuinders kunnen moeite hebben met de Brexit: zaden bestellen vanuit Engeland is op dit moment niet mogelijk. En daar hebben ze fantastische keuzes uit allerlei zaden. Bijzondere soorten, nieuwe kleuren, nieuwe variëteiten,
welke ik nog niet heb gezien en daarom probeer te groeien.
Dat is mijn hobby, welke niet echt Nederlands is.                                                            


 

 gezonken boot, januari 2021
De mens laat het te lang in het water.
De natuur neemt het vervolgens in beslag
en creëert een rustplek voor onze watervogels.                                                                                                                        


Ga verder terug naar de  periode 2018-2020  of ga naar  boven



bongerdje@deds.nl     op alle foto's rust     copyright